Waar we voor staan

Basisschool Stokkum maakt deel uit van stichting Openbaar Primair Onderwijs Hof van Twente (OPOHof van Twente).
We zijn vanuit de algemene visie van het openbaar onderwijs een school die openstaat voor iedereen, ongeacht godsdienst, levensbeschouwing en culturele achtergrond. Obs Stokkum onderscheidt zich van de andere scholen, doordat we kleinschalig onderwijs in een idyllische, landelijke omgeving bieden aan kinderen. Hierdoor kennen wij elkaar persoonlijk, waardoor een vertrouwd gevoel ontstaat.
We geloven dat kinderen die zich gezien, gehoord en gekend voelen een basis hebben om tot groei en ontwikkeling te komen. Niet door ze te vertellen wat zij moeten denken, maar leren hoe ze kunnen denken. Wij houden van ons werk en weten als geen ander het effect op onze ontwikkeling als dat voortkomt uit plezier en bevlogenheid.
We hebben daarbij aandacht voor de ontwikkeling via het hele lijf: We leren door ervaringen, onze zintuigen, ons brein en door te bewegen. Elke dag besteden wij hier aandacht aan. Wij staan voor vakmanschap en duurzame kwaliteit van onderwijs in een professionele cultuur.
Wij geloven in elkaar. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat iedereen elkaar kent, er veel persoonlijke aandacht is voor ieders unieke talent, een grote betrokkenheid van ouders en de buurtgemeenschap ervaren wordt.



Motto
Iedereen is anders, iedereen hoort erbij!

Missie
Wij geloven in een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten en iedereen mee kan doen. Wij geloven dat we ieders potentieel moeten aanspreken en optimaal ontwikkelen, ten behoeve van een betekenisvol leven. Wij voelen ons betrokken en verantwoordelijk om kinderen zo optimaal mogelijk te begeleiden bij het opgroeien tot vrije, verantwoordelijke burgers die in contact zijn met zichzelf, de ander en de leefomgeving.

Visie op de pedagogische opdracht
Opvoeden en ontwikkelen gaan hand in hand. Wij geloven in de kracht van vorming: Het kind niet leren wat het moet denken, maar hoe het kan denken. Ieder kind ontwikkelt zich op een unieke en eigentijdse manier. Wat zou het prachtig zijn als dat via ononderbroken fasen gaat! Wij willen kinderen aan de grenzen van hun mogelijkheden uitdagen, prikkelen en enthousiasmeren om zo een zo rijk mogelijk palet aan kennis en vaardigheden mee te geven. De pedagogische opdracht gaat bij ons dus altijd over het ontwikkelen van vrijheid én verantwoordelijkheid. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.







Kernwaarden:

Bezieling gaat over onze grondhouding en hoe we elke dag opnieuw datgene doen wat ons ten diepste drijft om onze missie te realiseren. Pedagogische professionaliteit hangt samen met de manier waarop leraren in het leven staan. Het heeft te maken met de gesteldheid van hun hart en hun ziel. Bezielde leraren zorgen voor een open houding en ontmoeting, zijn ontvankelijk en hebben vertrouwen, aandacht, geduld en tact in relatie tot leerlingen. Werken vanuit de ziel en het hart zorgen voor enthousiaste en inspirerende leraren die leerlingen uitdagen om hun talenten optimaal te ontwikkelen. Bezieling staat voor het leren vanuit diepe ervaringen. Op Obs Stokkum willen we dat je leert door beleven, spelen, bewegen, ontdekken en vanuit actieve deelname met al je zintuigen. Onze schoolomgeving biedt volop mogelijkheden voor ontwikkeling; ruim opgezet, landelijk, speels en natuurlijk ingericht.

Verbinding
Wie bezield is, is verbonden met zichzelf. Vanuit de verbinding met jezelf ontmoeten wij de ander. Bij ons op school vinden wij het belangrijk dat jij je gezien, gehoord en gekend voelt. Wij ontvangen jou iedere dag met open armen op een kleinschalige school, waar je 'thuis kunt komen'. Je krijgt het gevoel dat alles er mag zijn, je voelt je welkom geheten en daardoor ben je hier op een vertrouwde plek. Dat zorgt voor veiligheid bij elkaar, waardoor vertrouwen in jezelf en elkaar kan groeien. We werken graag groepsdoorbroken, zodat leren van en met elkaar in en buiten de groep plaatsvindt.

Verbinding met de werkelijkheid, dat wat zich in de wereld afspeelt, is voor ons van groot belang. Zo willen we ook de koppeling maken tussen dat wat we op school leren en hoe we het geleerde kunnen toepassen in de praktijk. Oftewel: De buiten- en binnenwereld met elkaar verbinden.

Meesterschap
Leren van en met elkaar, gaat er vanuit dat we elkaar nodig hebben om te groeien. Wij staan voor kwalitatief goed onderwijs voor elk kind. Wij streven naar een optimale ontwikkeling door ons te begeven op de grenzen van onze mogelijkheden. Wij zijn positief kritisch op onze ontwikkeling als professionals en stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien. Dat doen wij door ons te scholen op recente ontwikkelingen in het onderwijs, ons vak te verdiepen én duurzame onderwijskwaliteit te realiseren vanuit een krachtige organisatie en inzet van personeel. 


Leerlingbelofte:
  • Je krijgt goed onderwijs
  • Je wordt gezien
  • Je hoort erbij
  • Je mag anders zijn
  • Je krijgt de vrijheid waar je verantwoordelijkheid voor kunt nemen
  • Je leert dóór de ervaring (heen)

















Ook maken we gebruik van externe organisaties. De kinderen volgen lessen/ excursies van oa Cubahof, Hofpower, diverse musea.

De ontwikkeling van iedere leerling wordt vastgelegd en bijgehouden via een zorgplan. Een aantal momenten per jaar wordt met de leerling gesproken over zijn ontwikkelingen, wat gaat top, wat mag de leerling nog leren en wat heeft hij/zij daarvoor nodig (van de (mede) leerlingen, de leerkracht, de school of een derde). Ook is er veel ruimte voor het contact met ouders. Naast de reguliere gesprekken staat de deur altijd voor de ouder open.


Foto's: met dank aan @hollykleinoonkphotography